Co powoduje cukrzycę w ciąży? Poznaj przyczyny

Ciąża jest wyjątkowym okresem w życiu każdej kobiety. Przyszłe mamy każdego dnia troszczą się o swoje zdrowie i obserwują liczne zmiany, które zachodzą w kobiecym organizmie. Jedną z powszechnych dolegliwości, rozpoznawaną u coraz większej grupy kobiet w ciąży jest cukrzyca ciążowa. To powikłanie, które dotyczy kobiet, które do tej pory cieszyły się całkowicie stabilnym poziomem glukozy we krwi. Schorzenie nie wywołuje silnych dolegliwości, dlatego jej diagnoza jest najczęściej możliwa, dzięki wykonaniu badania przesiewowego. Skąd się bierze cukrzyca ciążowa? Co warto o niej wiedzieć?

Co to jest cukrzyca ciążowa?

Cukrzyca ciążowa jest schorzeniem, które rozwija się w trakcie trwania ciąży u kobiet, które dotąd nie zmagały się z tego typu zaburzeniami. Zaburzenie występuje wtedy, gdy wysoki poziom glukozy we krwi wykrywany jest w badaniu przesiewowym po raz pierwszy w okresie ciąży, co stanowi główną różnicę od cukrzycy przed ciążowej. W takiej sytuacji zaburzenie najczęściej samoistnie ustępuje po porodzie, niemniej jednak warto wykonać dodatkowe badania diagnostyczne.

Cukrzyca ciążowa związana jest z nieprawidłowościami w procesie wychwytywania glukozy przez komórki ciała. Skutkiem takiego stanu jest podwyższenie poziomu cukru we krwi, a jego długotrwałe utrzymywanie może mieć negatywne skutki dla zdrowia dziecka, jak i przyszłej mamy. W leczeniu schorzenia ważne jest stosowanie odpowiedniej diety, która wyklucza biały cukier ora wysoko przetworzone przekąski. Obecnie, w specjalistycznych sklepach dla cukrzyków można znaleźć produkty, które przygotowywane są z myślą o wysokich potrzebach diabetyków.

Cukrzyca ciążowa – od czego powstaje ta dolegliwość?

Jakie są przyczyny cukrzycy ciążowej? To schorzenie, które powstaje jedynie u kobiet w ciąży, a po porodzie samoistnie ustępuje. Dolegliwość związana jest z zaburzeniem tolerancji cukrów i węglowodanów, co skutkuje niebezpiecznym dla dziecka i matki podwyższeniem stężenia glukozy we krwi. Choroba zwykle diagnozowana jest u kobiet między 24, a 28 tygodniem ciąży, a jej rozpoznanie w innym terminie może świadczyć o rozpoznaniu nieleczonej cukrzycy typu 2 sprzed ciąży.

Głównymi przyczynami rozwoju cukrzycy ciążowej są:

  • Zaburzenia hormonalne, które wpływają na zaburzenie tolerancji węglowodanów w organizmie ciężarnej,
  • przebycie cukrzycy ciążowej w poprzednich ciążach,
  • wiek – ukończenie 35 roku życia,
  • zbyt wysoka masa ciała, zwłaszcza otyłość,
  • chorowanie na nadciśnienie tętnicze,
  • przebycie więcej niż dwóch porodów,
  • urodzenie dziecka, które posiada masę ciała powyżej 4 kilogramów,
  • urodzenie noworodka zmagającego się z wadą rozwojową,
  • predyspozycje genetyczne, rozpoznanie cukrzycy typu 2 u innych członków rodziny,
  • zachorowanie na zespół policystycznych jajników.

Warto wiedzieć, że istnieje grupa kobiet, które nie posiadają żadnych czynników ryzyka, predysponujących je do rozwoju cukrzycy ciążowej. W takim wypadku zdiagnozowanie schorzenia powinno być sygnałem ostrzegawczym, który wskazuje, że organizm charakteryzuje się predyspozycją do pojawiania się zaburzeń gospodarki węglowodanowej.

Cukrzyca ciążowa – objawy schorzenia

Cukrzyca ciążowa jest schorzeniem, które nie wywołuje w organizmie przyszłej mamy szczególnych objawów. Najważniejszymi symptomami, które powinny skłonić do niepokoju są:

  • odczuwanie wzmożonego pragnienia, które związane jest z nadmiarem glukozy we krwi,
  • częste oddawanie moczu,
  • odczuwanie znużenia i senności,
  • zawroty w głowie, zaburzenia widzenia,
  • omdlenia.

Zdiagnozowanie cukrzycy ciążowej jest możliwe, dzięki wykonany badania przesiewowego. Wprowadzenie leczenia, zmiana diety oraz prowadzenie aktywnego trybu życia daje szanse na zminimalizowanie ryzyka powikłań dla matki, oraz dziecka.